P4C - Çocuklarla, Okullarla, Topluluklarla Felsefe


 HAYDİ ÇOCUKLAR BİRLİKTE DÜŞÜNÜP BİRLİKTE EĞLENELİM.

Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi

Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi
Çocuklar için Felsefe veya P4C, çocukların düşünme ve iletişim becerilerini geliştiren özgüvenlerini arttıran ve akademik başarılarını geliştiren bir öğrenme ve öğretme yaklaşımıdır.

Doğru bir rehberlik ile her yaştan topluluk için felsefe yapmak mümkündür.

P4C, çocukların eleştirel, yaratıcı ve özenli düşünmesini geliştirir ve çocukların başkalarıyla iş birliği yapmayı öğrenmelerine yardımcı olur.

Çocuklar P4C’de edindikleri becerileri eğitimin tüm kademelerinde müfredatın tüm alanlarına taşırlar. Ayrıca çocukları dikkat, konsantrasyon ve odaklanmalarını güçlendirir. Görünenin ötesinde düşünme, dinleme, değerlendirme ve kendi fikirlerini oluşturma yeteneğini de ortaya çıkarması için uygun bir zemin hazırlar.

Çocuklar için felsefe, felsefi bir diyalog anlamına gelir. Grup halinde yüz yüze çember şeklinde ya da online platforma herkesin birbirini rahatça görebileceği kameraların açık olduğu bir platformda yapılır.

Soru sorma önemlidir. Tartışmayı öğretmen yönlendirir. Burada öğretmen artık kolaylaştırıcı pozisyonundadır. Öğreten ve aktif yönlendiren değil soruşturmayı grubu gözlemleyen uyaran hikaye ya da paylaşıma ilişkin sorular yönlendirip oturumu yöneten durumundadır. Geri bildirim verir. Nasıl tartışacaklarını yönlendirir. Öğretmen merkezli eğitimde tek otorite öğretmendir, ama çocuklar için felsefede otorite paylaşılır.

Çocuklarla Felsefe Yöntemi Nedir?

Çocuklarla Felsefe Yöntemi, temelini Yunan filozof Sokrates’in diyaloglarından almaktadır. Sokrates, diyaloglarında belli bir kavramın anlamını sorgulamakta, daha sonra örneklerle tanımlanmasını istemekte, tartışmacıyı kavramın genel bir tanımını yapmaya yönlendirmektedir. Çocuklarla felsefe, sorularla öğrenme yöntemi olarak anılmaktadır. Bu yöntemde, öğretmenlerin öğrencilerine bilgileri sunduğu klasik yöntemin aksine, öğrenmenin anahtarı sorular olarak görülmektedir. Başlangıçta kişinin konu ile ilgili hiçbir şey bilmediği varsayımından yola çıkılmakta, belli bir konu ile ilgili bir tartışma başlatılarak adım adım sebep-sonuç ilişkileri kurularak geliştirilmekte ve tartışmanın sonucunda bir yargıya varılmaktadır. Çocuklar tartışma sırasında birbirlerini dinlemeye, birbirlerine sorular sormaya ve sorulan sorular hakkında fikirlerini ifade etmeye yönlendirilmektedirler. Tartışma, öğretmen tarafından yönlendirici sorular sorularak desteklenmekte ancak tümüyle öğretmen tarafından kontrol edilmemektedir (Vansieleghem, 2005)

P4C Akademisinin düzenlediği online atölyeler zoom üzerinden gerçekleştirilir. Kolaylaştırıcılar P4C Akademisi Eğitim Uzmanlarıdır.

15 günde 1 Cuma akşamları saat 20.00 da canlı olarak yapılacaktır.

Atölyeler 7-9

ve 9-11 yaş
Çocuklara yöneliktir.

Çocukların kazanım açısından minimum 4 atölye devam etmeleri beklenir. (ideal olan 16 haftadır.) Devam etmek isteyen çocuklar minimum 4 atölye olarak (2 ay) kayıtlarını yenileyerek devam edebilirler.

Atölyeyi Kolaylaştıran Eğitimcilerimiz

ilkay As

P4C EĞİTİM UZMANI/ YAZAR
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunuyum. Yüksek Lisansımı Haliç Üniversitesi İşletme Bölümünde tezli olarak tamamladım. Çeşitli özel okullarda öğretmenlik yaptım. 2016 yılında kişisel gelişim, koçluk ve danışmanlık çalışmaları yapmaya başladım. Yine aynı yıl kendi kurumum olan Nefes ve Gelişim Akademisini kurdum. Özel okullar kurumlar ve bireysel ve grup çalışmaları ile kişisel gelişim farkındalık ve nefes koçluğu çalışmaları yapmaktayım. P4C Metodu ile 2018 Yılında tanıştım. 2020 yılı itibariyle danışmanlık ve eğitimler vermeye başladım. Halen Beylikdüzü Abaküs Anaokulunda Marka Patenti bana ait olan P4C temelli Smart Thinking Smart Düşünme becerileri programını temel alan çalışmaları yürütmekteyim. Aynı okulun Smart Thinking Koordinatörü olmakla birlikte Smart Thinking atölyelerine bizzat girmekteyim. İlkay As Nefes ve Gelişim Akademisi 2020 yılından beri verdiği tüm eğitimler Uluslararası Cardcert Akreditasyon Kuruluşu Tarafından belgelendirilmektedir. 2023 yılı itibariyle halen İstanbul Üniversitesi Auzef Felsefe bölümü öğrencisiyim. 2023 Temmuz ayında ilk kitabım Qubeak Kendini Arıyor. Ben Kimim? yayınlandı. 2. kitabım "Çillo'nun Yumurtası" 2023 Kasım ayında okuyucu ile buluştu.

Başa dön
Yardıma ihtiyacınız var mı?